2min

Tags in dit artikel

, , ,

De wereldwijde malware-epidemie is de afgelopen tijd enorm toegenomen, met als gevolg dat criminelen steeds vaker online hun slag kunnen slaan. De epidemie is niet meer te overzien en het Malware Research Centre ziet een aantal verontrustende trends. Zo is er een mix van aanvallen, een toenemend aantal besmette rootkits en een verontrustende stijging van nieuwe criminele bedreigingen met 120 procent.

Uit onderzoek blijkt dat online dieven ongeveer net zo veel geld verdienen dan drugsdealers. Gezien de enorme stijging van identiteitsdiefstal dit jaar, is het aannemelijk dat online dieven nu net zoveel verdienen als een klein land. Dit is een groot probleem en daarom wachten leveranciers van beveiligingssoftware een enorme uitdaging op het gebied van internetbeveiliging. Iedereen is kwetsbaar – van gebruikers van netwerksites tot consumenten die online hun belastingformulieren invullen. Leveranciers die hun technologie op het gebied van internetbeveiliging niet aanpassen, kunnen hun klanten niet de juiste beveiliging bieden.

Enkele verontrustende trends zijn:

  • Mix van virus- en spyware-aanvallen per gebruiker – malware wordt steeds complexer en valt specifiek persoonlijke informatie aan
    [li]Metamorfoses van trojans – standaard handtekeningen van bedreigingen worden continu aangepast om anti-malware scanners te omzeilen
    [li]Toename van besmette rootkits blijven een aantal weken of zelfs maanden verborgen voordat ze de gebruiker aanvallen

Een aantal aanbieders van beveiligingssoftware heeft het malware-probleem vanuit een ‘antivirus’ perspectief benaderd. Dit is echter niet de juiste aanpak, aangezien de malware-mix is veranderd. Er is sinds 2004 geen grote virusaanval geweest. De laatste trends op het gebied van rootkits en verborgen aanvallen zorgen ervoor dat het volledige probleem moet worden aangepakt en verwijderd. Want wie weet welke problemen zich anders in de toekomst nog kunnen ontwikkelen op computers van consumenten.