1 min

Tags in dit artikel

,

De Amerikaan Jon Paul Oson moet mogelijk tien jaar de gevangenis in voor het saboteren van zijn werkgever nadat hij ontslag had genomen. Hij beschadigde tientallen patiëntengegevens omdat hij misnoegd was over een negatief evaluatierapport.

Oson werkte voor een sociale dienstverlener in San Diego als IT-manager. Door zijn kennis van het bedrijf, wist hij de computers van het ziekenhuis te cracken om daarna honderden gegevens van de pc’s te verwijderen of te beschadigen. Denk hierbij aan persoonsgegevens, rekeninginformatie en agenda’s tot zelfs behandelplannen, diagnoses en dossiers. Deze acties zouden ook een negatieve invloed gehad hebben op de behandeling van tientallen patiënten.

De actie zal de man in ieder geval duur komen te staan. Hij zit sinds augustus 2006 in de gevangenis en werd onlangs schuldig verklaard. Op dit moment hangt hem een gevangenisstraf van tien jaar en een boete van 500.000 dollar boven het hoofd. Die boete is overigens 200.000 dollar lichter dan de schade die hij bij het ziekenhuis heeft aangebracht.