1 min

Tags in dit artikel

De Amerikaanse hacker die mede-verantwoordelijk was voor de grootste creditcardgegevens diefstal ooit is veroordeeld tot 20 jaar cel. De openbare aanklagers hadden 25 jaar geëist.

De straf is de hoogste die ooit is opgelegd voor computercriminaliteit in Amerika. Er wordt geschat dat de daders voor ongeveer 200 miljoen dollar aan schade hebben aangericht. De zaak wordt beschreven als het grootste en kostbaarste voorbeeld van computerhacking in de Amerikaanse geschiedenis. Het is niet duidelijk hoeveel de hackers hebben buitgemaakt met de gestolen bankgegevens. De hackers gebruikten een deel van de gestolen gegevens om zelf geld te pinnen en de rest verkochten ze door.

De Amerikaan Albert Gonzales kreeg drie rechtszaken tegen zich aangespannen en in twee van de drie kreeg hij 20 jaar cel opgelegd die hij gelijktijdig mag uitzitten. Het vonnis van de derde rechtszaak moet vandaag nog worden opgelegd. In een poging tot strafvermindering betoogde Gonzalez dat hij aan een vorm van autisme lijdt, maar na de raadpleging van een deskundige bleek dit niet het geval. De motivatie voor de misdaad was nieuwsgierigheid en een computerverslaving volgens Gonzalez zelf. In totaal hebben Gonzalez en zijn twee anonieme Russische medeplichtigen de data van meer dan 130 miljoen creditcards gestolen.