Een netwerkbeheerder is dinsdag veroordeeld tot een gevangisstraf van dertig maanden omdat hij geprobeerd heeft het netwerk van zijn werkgever te saboteren uit angst zijn job te verliezen, dat maakte een Amerikaanse openbare aanklager bekend.

Yung-Hsun Lin kreeg de langste gevangenisstraf ooit uitgedeeld voor poging tot beschadiging van een computersysteem. Hij moet naast het uitzitten van de gevangenisstraf ook een schadevergoeding van 81.200 dollar betalen aan zijn ex-werkgever, het farmaceutische bedrijf Medco Health Solutions Inc.

De 51-jarige Lin gaf toe dat hij de computersystemen aanpaste en er een ‘logische bom‘ op installeerde. De ‘logische bom’ was ontworpen om de gegevens van Medco’s servers te wissen in oktober 2003, maar een programmatiefout verhinderde dat.

De servers van Medco bevatten belangrijke informatie over geneesmiddelen, zoals terugbetalingen, prijzen en klinische analyses. Vanwege de gigantische schade die man zou aangericht hebben indien zijn bom afgegaan was, werd gekozen voor de zeer zware straf.