2min Security

‘Golf van ransomware op komst voor Nederlandse bedrijven’

‘Golf van ransomware op komst voor Nederlandse bedrijven’

Nederlandse bedrijven kunnen de komende maanden rekenen op een flinke toename van het aantal ransomware-aanvallen, zo bericht het FD. De aanvallen zijn waarschijnlijk het gevolg van de recente kwetsbaarheden die in Microsoft Exchange-servers zijn ontdekt, zo waarschuwen experts.

Volgens het FD lopen vele bedrijven die Microsoft Exchange gebruiken een groot gevaar om door ransomware te worden getroffen. Onlangs werden exploits ontdekt die de authenticatie voor MS Exchange omzeilen. Aanvallers zouden niet alleen criminele hackers zijn, maar wellicht ook hackers die worden gesteund door landen. Denk daarbij aan staatshackers uit bijvoorbeeld Rusland, China of Noord-Korea.

Toename van kwetsbare bedrijven

Verschillende Nederlandse cybersecuritybedrijven, zoals Cybersprint en Fox-IT, en ook het Nationaal Cyber Security Centrum van ministerie van Veiligheid & Justitie waarschuwen dat het aantal aanvallen op kwetsbare systemen toenemen. Begin deze week waren er al wereldwijd 46.000 kwetsbare systemen bekend, maar dit aantal is ongetwijfeld al toegenomen. Ook in Nederland.

Vaart zetten achter updates

Volgens de cybersecurityexperts zijn beheerders sinds het bekend worden van de kwetsbaarheden in Microsoft Exchange wel snel begonnen met het installeren van een patch. Toch verwachten zij dat veel Nederlandse bedrijven nog kunnen worden getroffen omdat nog niet iedereen de update al heeft doorgevoerd. Veel bedrijven zijn pas na afgelopen weekend begonnen met updaten. Hierdoor heeft het aanvalsoppervlak lange tijd open kunnen staan. Zij roepen bedrijven dan ook op om vaart te zetten achter de updates.

Tip: Kwetsbaarheid in Outlook raakt tienduizenden organisaties