2min

Schoolcomputers zijn volgens Kennisnet onvoldoende beveiligd. Leerlingen slagen er regelmatig in om de boel te kraken. Ze kunnen dan cijfers veranderen of restricties omzeilen.

Bedrijven hebben hun handen vol om de scholen te helpen. Volgens een speciale sectie van Kennisnet die scholen helpt bij de beveiliging van hun data-infrastructuur is geen van de onderzochte scholen veilig. Kennisnet zegt dat de boel goed in de gaten gehouden dient te worden. Wanneer een leerling toegang krijgt tot de systemen heeft zij de totale controle van een ICT-Beheerder. Dit wil zeggen dat scholieren virussen kunnen installeren en geen last hebben van restricties.

"Vooral op het vwo en gymnasium komt het vaak voor," aldus Danny Burlage van it-bedrijf Wortell, een bedrijf met veel klanten in het onderwijs. "De leerlingen zijn erg slim en vinden het een sport om in te breken in de schoolcomputer. Soms komen ze zelfs bij privégegevens van leraren." In het bedrijfsleven zit het meestal wel goed, maar zij hebben nu eenmaal veel meer geld dan scholen te besteden. "En kraken is een nationale sport geworden, zeker voor jongeren", aldus Henk Jan Winter van Kennisnet.

Er zijn al twee gevallen gemeld. Het gaat hierbij om één geval in Middelharnis waarin scholieren de website van de school hadden aangepast. Ook in Monster is er een geval bekend, waarin een dertien-jarige de schooladministratie had weten te bereiken. Sinds één januari is het echter strafbaar om in te breken op deze systemen. Weinig scholen doen echter aangifte omdat ze dan een slechte naam krijgen. De krakers riskeren een straf van maximaal één jaar. "Scholen lopen niet te koop met een gekraakt systeem", aldus Winter.