2min

Tags in dit artikel

, , ,

Wie vertrouwelijke informatie achter zijn computer invoert, let voortaan maar beter eens extra op, want voor je er besef van hebt, gluren hackers van grote afstanden met je mee. Onderzoekers van de Duitse Saarland Universiteit concludeerden dat de meest voorkomende aanvallen gericht zijn op de hard-, en software in een machine, maar hackers die uit zijn op data hebben niet eens toegang tot een computer nodig.

De studenten van de Duitse universiteit demonstreerden dit alles met behulp van weerspiegelingen op bijvoorbeeld brillen, theepotten, glazen, en zelfs het menselijke oog. De studenten slaagden erin de gewilde vertrouwelijke informatie te achterhalen.

Hiervoor gebruikten ze wel een telescoop, niet eens een duur exemplaar. De modellen van een paar honderd euro waren al geschikt om van een afstand van 10 meter de weerspiegeling van het scherm op een theepot te kunnen lezen. Als men een duurdere telescoop aanschafte, zorgden zelfs afstanden van dertig meter niet voor problemen. De onderzoekers lieten alvast hun bevindingen zien aan de Duitse overheid.

Deze was natuurlijk erg onder de indruk, want hoewel de reflecties zeer klein zijn, zijn ze veel helderder dan velen zouden verwachten. Dikwijls denken de mensen dat ze naar een scherm kijken, terwijl het eigenlijk een weerspiegeling is. Vooral ronde glazen theepotten zijn uiterst geschikt. “Als je een theepot in de buurt zet, zie je altijd het scherm”, aldus hoogleraar Michael Backes. De onderzoekers zijn druk aan het werk aan nieuwe algoritmes om de afbeeldingen op moeilijkere plaatsen, zoals het menselijk oog en witte muren, te kunnen analyseren. De high-tech spionage is low-tech te bestrijden. Backes merkt op dat het sluiten van de gordijnen het beste en eenvoudigste middel is om hackers te voorkomen.