1 min

De Duitse hackersvereniging CCC wist software in handen te krijgen waarmee de Duitse regering computers afluistert. De software blijkt echter een stuk meer te kunnen dan de Duitse wet toestaat. Zo werd de programmatuur op verdachte computers geladen waarna het volledige gedrag van het systeem in de gaten gehouden kan worden.

Met de spionagesoftware die de Duitse regering gebruikt kan de verbinding worden afgetapt en handelingen op de computer nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Hackers van de Hackersvereniging CCC hebben de software in handen gekregen. Na een analyse bleken er veel fouten in de software te zitten. Zo is onder andere de informatie niet versleuteld wanneer deze wordt verstuurd. Dit betekent dat alle informatie die wordt verzonden door derden kan worden onderschept en misbruikt.

Voor de hackersgroep was het mogelijk om opdrachten uit te voeren waarmee afluisterapparatuur ontregeld zou worden. Na verluidt hebben ze dit niet gedaan. Wel hebben ze de spionagesoftware openbaar gemaakt en de politie opgeroepen om in te grijpen. Deze vorm van spionage moet gestopt worden aldus hackersvereniging CCC.

Zoals gezegd kan de software veel meer dan in de wet is toegestaan. De Duitse Federale Constitutionele Hof heeft vastgesteld dat het alleen toegestaan is om telefoongesprekken te monitoren, de software gaat echter veel verder. Zo zijn er onder meer bestanden gelezen en is het mogelijk om op afstand de webcam, het toetsenbord en de microfoon aan te spreken.