min

Tags in dit artikel

, , , ,

Albert Heijn start vanaf vandaag een proef met het afrekenen via een simpele vingertip. Deskundigen plaatsen direct kanttekeningen: "Biometrisch betalen is een onbegaanbare weg."

Volgens Albert Heijn heeft het betalen met de traditionele pinpas zijn langste tijd gehad. De marktleider test al diverse systemen in het land. Mobiel in Rotterdam, contactloos in Amsterdam, en nu dus ook via een vingerafdruk in Breukelen.

"We willen deze technieken zo snel mogelijk in onze winkels introduceren. Klanten makkelijk laten betalen, dat is ons doel. Vervolgens reageren consumenten en daar leren wij van", aldus woordvoerder Els van Dijk van Albert Heijn.

De hele procedure is heel eenvoudig, aldus Van Dijk. Klanten kunnen zich registreren bij een speciale inschrijfbalie en de vingerafdruk wordt versleuteld tot een unieke code.

Aan deze code hangt het bankrekening- en bonuskaartnummer. Bij de kassa hangt een scanner die de biometrische afdruk registreert. Volgens Van Dijk is dit absoluut veilig: "We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen. De vingerafdruk is een uniek persoonskenmerk, in tegenstelling tot een bankpas."

Reinier van der Drift, directeur van BioXS International, is minder positief. "Ik ben voorstander van biometrie, daar verdienen wij als bedrijf tenslotte ons brood mee. Maar ik heb er grote moeite mee dat een bedrijf als Equens alle betaalinformatie registreert. Hoe gaan zij met die privégegevens om?"

Ook ziet Van der Drift juridische problemen: "Albert Heijn mag niet de vingerafdruk zelf vastleggen, dat is tegen de wet. Ze gebruiken een wiskundige sleutel. Daarmee is echter het feitelijke bewijs dat iemand heeft betaald verdwenen."