2min

Cybercriminelen maken steeds vaker nepantivirussoftware om daarmee computers te besmetten. De laatste weken is er een toename te zien in deze werkwijze.

Dit blijkt uit een onderzoek van G DATA Security. De werkwijze is simpel. De cybercrimineel hackt eerst een website om zijn software daarop te kunnen zetten. Omdat de software zich voordoet als antivirussoftware komt het al snel betrouwbaar over. Veel mensen hebben dan ook niet door dat ze een onbetrouwbaar programma installeren.

Na het installeren zal het programma een melding geven dat er een virus gevonden is. Om deze te verwijderen moet de gebruiker een bijbehorend bestand binnenhalen. Via dit programma probeert de hacker zich toegang te verschaffen tot de computer. Ook wordt er geprobeerd om persoonlijke gegevens te ontfutselen zoals creditcardgegevens. Tevens kan de computer in sommige gevallen gebruikt worden om spam mee te versturen.

Alleen computers met nog geen degelijke beveiligingssoftware zijn vatbaar voor deze werkwijze. Indien de computer al wel beveiligd is, zal bij het downloaden van de software van de gehackte site al een waarschuwing gegeven worden.

"De hele business van online criminelen is gericht op het verkrijgen van maximale winst", zegt Ralf Benzmüller, manager van G DATA Security Labs. "Dit soort praktijken hebben in het verleden blijkbaar veel vruchten afgeworpen. Dat blijkt uit de grote toename van namaakantivirussoftware gedurende de afgelopen weken en maanden. Slachtoffers van deze aanvallen zijn voornamelijk computergebruikers zonder goede beveiligingssoftware of mensen die niet de laatste versie van een browser en besturingssysteem geïnstalleerd hebben."