1 min

Tags in dit artikel

WebSense heeft uitgevonden dat er zogenaamde ‘kerst-virussen’ in omloop zijn. Dit zijn e-mailtjes met een kerstgroet die een virus bevatten wanneer de bijbehorende e-card opgehaald wordt.

Het is overigens niet de eerste keer dat gebruikers zo benaderd worden. Het is namelijk een bijna jaarlijks terugkomend fenomeen waarbij de gebruiker goed moet oppassen. Vorig jaar doken er bijvoorbeeld ook ‘kerst-virussen’ op.

Dit mailtje doet de gebruiker geloven dat hij een e-card heeft gekregen afkomstig van de website postcards.org. Wanneer de gebruiker echter de zogenaamde postcard wil ophalen wordt hij naar een website gestuurd, die gehost staat op diverse servers, waar hij een bestand download. Wanneer hij het bestand vervolgens draait wordt er een afbeelding weergegeven en ondertussen wordt de Trojan Horse geïnstalleerd.

Trend Micro heeft inmiddels ook haar verwachtingen vrijgegeven en meldt dat dit een belangrijke periode is voor hackers. Omdat er in deze tijd van het jaar veel online aankopen gedaan worden is de potentiële kans op besmetting groter en hackers realiseren dat, aldus Trend Micro. Net als vorig jaar verwacht de security-goeroe ook dit jaar weer een vervijfvoudiging van het aantal besmette computers.