2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het bedrijf Internet Security Systems (ISS) verwacht in de aanloop naar valentijnsdag een grote toename aan zogenaamde phishingmailtjes en andere geïnfecteerde berichten.

Daarvoor maken crackers veel gebruik van criminele datingsites. Dat zijn geen datingsites waar gedate kan worden met criminelen, maar sites waarop geprobeerd wordt om gebruikers persoonlijke gegevens te ontfutselen. Wereldwijd steeg het aantal datingsites met zo’n 17 procent en een groot deel van die nieuwe sites zijn malafide datingsites.

Verwacht wordt dat er de komende tijd veel mailtjes verstuurd zullen worden, waarin mensen naar een dergelijke site worden gelokt, waar gevraagd wordt om hun persoonlijke gegevens in te vullen.
Ook zijn er speciale sites ontwikkeld die virussen of Trojaanse paarden op de PC installeren, zodra de website wordt bezocht, waardoor de crackers de controle over de PC kunnen krijgen.

Ook de populaire e-cards zullen naar verwachting misbruikt gaan worden door criminelen. Als een computer geïnfecteerd wordt met een virus, zoekt dit virus het adresboek af naar e-mail adressen en zal het programma valentijnskaarten naar deze adressen sturen. Nu zullen de meest mensen wel het verdacht vinden als ze een valentijnskaart van hun familie vinden, maar bij mailtjes van vrienden en collega’s is de verleiding om het kaartje te bekijken een stuk groter. Als het kaartje geopend wordt en de gebruiker het kaartje bekijkt, wordt het virus op de PC geïnstalleerd en begint het verhaal weer van voorafaan.

Volgens Jos Nijsen van ISS gebruiken cybercriminelen steeds vaker de feestdagen om hun aanvallen uit te voeren. Belangrijk is dus dat gebruikers goed op de hoogte zijn van de werkwijze van deze criminelen en zich goed beschermen tegen dergelijke aanvallen.

De volgende tips zouden er dan ook voor moeten zorgen dat je de dagen rond valentijnsdag veilig doorkomt:

  • Installeer de laatste updates voor je virusscanner en firewall;
  • Zorg ervoor dat je Windows en anders programma’s regelmatig update, om zo eventuele bekende lekken te dichten;
  • Open niet zomaar bijlages die verstuurd worden via e-mailberichten, of die binnenkomen via chat- of downloadprogramma’s. Het risico van een eventueel digitaal valentijnskaartje weegt niet op tegen het eventuele plezier dat je ervan hebt.

Wil je dus zeker weten dat je (anonieme) liefdesverklaring bij de ontvanger aankomt, dan kun je het best weer teruggrijpen naar het traditionele kaartje, de pen en de postzegel.