2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Spaanse virusbestrijder Panda Software meldt dat ongeveer zes procent van alle Windows-pc’s is besmet de Conficker-worm.

Zes procent van alle Windows-pc’s komt neer op zo’n 60 miljoen machines. Het bedrijf houdt zelfs rekening met een infectie van een derde van alle Windows-pc’s.

Panda Software heeft deze cijfers gebaseerd op het aantal infecties dat de online scanningtool en de desktopvirusscanner hebben gedetecteerd. Van de twee miljoen gescande pc’s waren er 111.379 geïnfecteerd met de Conficker-worm.

"Ik heb veel vertrouwen in dit getal", weet Ryan Sherstobitoff, medewerker van Panda Software, die ook meldde dat het om een momentopname gaat. "Conficker besmet nog steeds een groot aantal machines en is een worm die zich erg snel verspreidt."

Zes procent is slechts een positief getal, omdat het werkelijke aantal infecties mogelijk hoger ligt. "Deze zes procent is van mensen die bij onze site langs kwamen en een scan uitvoerden. Dat is beangstigend", gaat Sherstobitoff verder. "Als we naar de gehele populatie kijken die geen antivirussoftware gebruiken of niet over de laatste updates beschikken, is mogelijk 20 tot 30 procent besmet."

Met deze cijfers is volgend Panda Software de worm de grootste in de afgelopen zes jaar. Verwacht wordt dat de infectiegolf nog minstens een week aanhoudt voordat deze begint af te nemen en de een miljard Windows-pc’s weer een zorg minder hebben.

Symantec ziet een mogelijk verband tussen de Conficker-worm en de antipiraterijtool van Microsoft genaamd Windows Genuine Advantage. Drie dagen voor de noodpatch die de worm buitenhoudt bracht Microsoft namelijk een update voor WGA uit waardoor klanten mogelijk eerder geneigd zijn automatische updates uit te schakelen.

Het niet patchen van Windows draagt mogelijk bij aan het hoge infectieaantal in verschillende landen, waaronder in China, India en Rusland waar veel illegale versies van Windows in omloop zijn.