2min

Tags in dit artikel

,

Het Conficker-botnet maakt nog altijd vijftigduizend slachtoffers per dag, zo melden beveiligingsexperts bij Symantec.

Infecties van de computerworm vinden vooral in grote getale plaats in de Verenigde Staten, Brazilië, India, China, Mexico en Italië. "Veel van de mediahype over Conficker/Downadup is niet meer over, maar de malware is er nog steeds en verspreidt zich erg snel", aldus de onderzoekers in een blogpost.

Conficker verspreidde zich tijdens het begin van dit jaar erg snel. Toen onderzoekers een derde variant ontdekten die op een april zichzelf zou activeren, kreeg de worm heel erg veel media-aandacht.

De malware voerde op die datum echter geen grootschalige aanval uit, maar bleef zich wel verder verspreiden. Later die maand bleek dat er opnieuw een nieuwe variant van Conficker was verschenen en veel slachtoffers maakte. Het totaalaantal computers geïnfecteerd met de worm werd in januari 2009 geschat tussen de negen en vijftien miljoen.

Niet alleen gebruikers, ook veel bedrijven zijn besmet met de worm. Zelfs Microsoft, dat het voortouw nam met de bestrijding van de worm door twee ton op het hoofd van de maker te zetten. Ook veel bedrijven van de Fortune 1000-lijst zijn geïnfecteerd. "Het bestrijden is zeer moeilijk en duur, als de Fortune-bedrijven het al niet kunnen stoppen, hoe kunnen kleine bedrijven het dan?" vertelt Rick Wesson, CEO van Support Intelligence tegenover Network World.

Eugene Kaspersky, medeoprichtiger van Kaspersky Lab, is onder de indruk van de computerworm, zo vertelt hij tegenover de Australische ZDNet: "Dit zijn toptechneuten die goede code kunnen schrijven. Ook gebruiken ze cryptografische systemen op de juiste manier. Ze maken geen fouten, ze zijn echt heel professioneel."