SpamExperts, een bedrijf van Nederlandse bodem gespecialiseerd in het opsporen van spam, zegt dat het spamverbod, dat in juli dit jaar van kracht gaat,nu een averechts effect heeft.

De maatregel is op 12 november 2008 aangekondigd. Maar wordt nu hevig misbruikt: "Wij zien een duidelijke toename van Nederlandstalige reclame emails welke in grote getale door legitieme bedrijven worden verstuurd sinds de beslissing om dit type email vanaf 1 juli 2009 te verbieden", zo geeft spamexpert Dreas van Donselaar aan.

Dergelijke bulkmail is de laatste periode met 32 procent gestegen, terwijl de gemiddelde stijging slechts acht procent bedraagt. SpamExperts zegt dat dit verbod de oorzaak is van de hevige groei: "Bedrijven die dit soort grote reclame-mailings faciliteren, willen hun werkzaamheden de laatste maanden waarin dit nog mag zo goed mogelijk te gelden maken."

"Omdat het versturen van commerciële bulk email van bedrijf naar bedrijf nu nog juridisch is toegestaan, maakt het de keuze om de berichten toch te blokkeren lastig," aldus van Donselaar. "Dankzij de wetswijziging kan er veel nauwkeuriger op technisch niveau reclame-email geblokkeerd worden zonder dat men zich hoeft af te vragen of het bericht juridisch gezien correct is verstuurd. Met de verwachte verdere toename van spam in 2009 kijken wij uit om vanaf 1 juli ook de Nederlandse bulkverstuurders verder aan te pakken."