2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft laten weten het gedrag van user account control in de eerste release candidate van Windows 7 aan te passen.

Eerder deze week toonden twee bloggers aan dat via een eenvoudig script gebruikersaccountbeheer in de standaardmodus is uit te schakelen, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. Bovendien was het mogelijk dat applicaties zichzelf beheerdersrechten konden geeven. Microsoft hield vol dat het hier om gewenst gedrag ging, nu is het daar op teruggekomen.

"We gaan twee dingen wijzigen in de release candidate", aldus John DeVaan en Steven Sinofsky, twee Microsoft-directeurs verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Windows 7 op het Engineering Windows 7-blog.

"Als eerste wordt het UAC-configuratiescherm een high integrity process waardoor toestemming nodig is om wijzigingen erin te maken," zo gaan ze verder. "Bovendien moet de gebruiker ook bij het veranderen van het UAC-niveau toestemming geven."

Eerder liet Microsoft nog weten voor dit gedrag expliciet gekozen te hebben, maar nu is het daar toch op teruggekomen vanwege de vele terugkoppeling die het heeft ontvangen van vroege Windows 7-gebruikers.

Gebruikersaccountbeheer verscheen voor het eerst in 2007 in Windows Vista. Echter ergerde veel gebruikers zich aan de vele meldingen en begonnen ze zonder de meldingen te lezen op OK te drukken waardoor UAC nutteloos werd. In Windows 7 is Microsoft van plan UAC minder opdringerig te maken zodat gebruikers voorzichtiger met de meldingen om zullen springen.

Huidige gebruikers van Windows 7 kunnen de twee beveiligingsproblemen van UAC het hoofd bieden door het in te stellen op Always notify in het Configuratiescherm.