1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Windows Vista’s User Account Control (UAC) verhoogt de veiligheid van het besturingssysteem door de rechten van applicaties te verminderen, maar heeft al vanaf de release erg veel kritiek gekregen: gebruikers moeten meer dan regelmatig aangeven dat ze een bepaalde actie wel degelijk willen uitvoeren en dat ergert vele gebruikers.

Maar volgens product unit manager David Cross, die meewerkte aan de ontwikkeling van UAC, was het vervelende kantje van UAC net de bedoeling. "De reden waarom we UAC in Vista integreerden, is om onze gebruikers te ergeren. En dat is geen grapje", aldus Cross. Microsoft hoopt dat zowel gebruikers als fabrikanten op die manier hun gedrag zullen veranderen: van gebruikers wordt verwacht dat ze niet langer alle taken als administrator uitvoeren en van software ontwikkelaars verwacht Microsoft dat ze applicaties ontwikkelen die geen beheerdersrechten vragen om geïnstalleerd te kunnen worden.

Microsoft lijkt haar doel bereikt te hebben. Volgens Cross krijgt de gemiddelde Vista-gebruiker op dit moment ‘geen enkele UAC-melding’. Cross ging ook niet akkoord met de stelling dat veel gefrustreerde gebruikers daarom UAC maar afzetten en op die manier minder beschermd zijn. Hij haalt daarvoor een Microsoft-onderzoek aan dat stelt dat 88 procent van alle Vista-gebruikers werkt met UAC ingeschakeld en dat 66 procent van alle Vista-sessies verloopt zonder ook maar één UAC-melding.

[imgc title="UAC2 width=435 height=238]http://www.techzine.nl/uploaded/41734_5de46d2d.jpg[/imgc][center]Zelfs Microsoft’s eigen programma’s ontsnappen niet aan UAC[/center]