Microsoft heeft laten weten dat de virusscanner genaamd Security Essentials van de softwaregigant de komende weken in uiteindelijke vorm beschikbaar komt.

Microsoft Security Essentials is een gratis antivirus- en antispywareproduct van Microsoft dat bedoeld is als vervanger voor het geflopte Windows Live OneCare. In tegenstelling tot OneCare is Security Essentials echter gratis, maar daardoor bevat het ook minder functies. Waar OneCare het register opschoonde, crackers buiten de deur hield en back-ups maakte, controleert Security Essentials alleen in realtime op malware.

In een e-mail bedankte het ontwikkelingsteam van Security Essentials alle bètatesters. Het team raadt iedereen aan om bij te werken naar versie 1.0.1500 bèta zodat een ‘goede ervaring’ gegarandeerd kan worden. De eerste testversie van het nieuwe product verscheen overigens eind juni en droeg de codenaam Morro. Deze versie was en is alleen beschikbaar voor testers uit de Verenigde Staten.

Security Essentials is bedoeld als concurrent voor de gratis antivirusproducten van bijvoorbeeld avast! en AVG. Symantec heeft dan ook laten weten niet bang te zijn: "Microsofts gratis product is eigenlijk een uitgeklede versie van OneCare dat Microsoft niet meer verkoopt. Een volledige internetbeveiligingssuite is wat klanten vandaag de dag nodig hebben om goed beveiligd te zijn."