3min

Tags in dit artikel

, ,

Gisteren betrad Microsoft opnieuw de beveiligingsmarkt met zijn gratis Security Essentials-product. De concurrenten zijn er niet over te spreken.

"Ik denk dat het goed is dat het de markt betreedt", aldus Carol Carpenter, algemeen directeur van de consumentendivisie van Trend Micro. "We kijken naar de comptetitiestrijd uit (…) en ik denk dat de strategie van Microsoft om zich te richten op ontwikkelingslanden goed is."

Microsoft richt zich inderdaad, formeel gezien, op opkomende markten. Daarom heeft het geprobeerd de systeembelasting zo laag mogelijk te houden en is het product gratis. Vreemd genoeg vereist het product wel een legale Windows, iets wat in ontwikkelingslanden lang niet altijd het geval is.

Microsoft verspreidt Security Essentials, dat het betaalde en uitgebreidere Windows Live OneCare moet vervangen, als basissoftware geschikt voor gebruikers die niet kunnen of willen betalen voor beveiliging. Security Essentials spoort alleen malware zoals virussen, wormen en rootkits op. Windows Live OneCare bevatte ook nog een tweerichtingsfirewall.

"Security Essentials zal niets veranderen", zo vertelt Jens Meggers, Symantecs vicepresident van productontwikkeling. "Microsoft heeft een erg slechte geschiedenis in beveiliging", zo voegde ze toe. "Net als OneCare is Security Essentials een slecht product. Het heeft erg slechte detectie en nu het de gratis markt betreedt, zit deze vol. Er is geen ruimte meer om te groeien."

"Ze hebben een heel jaar nodig om functies van OneCare te verwijderen en iets te maken dat nog slechter is dan hun vorige product?" aldus Meggers. "Ik had dat met drie ontwikkelaars in drie maanden kunnen doen."

Een andere Symantec-medewerker noemt het een nieuwe OneCare. "Uiteindelijk is Microsoft Security Essentials een herhaling van OneCare waar niemand aandacht aan zou moeten besteden", zo klinkt het op het weblog van Symantec.

En ook McAfee doet een duit in het zakje. "Twee jaar nadat het programma op de markt is verschenen, heeft het minder dan twee procent marktaandeel", aldus McAfee dat toevoegde dat ook dit product slecht is en geen bedreiging vormt voor de beveiligingsmarkt. Microsoft zou niet in staat zijn om de complexe en veranderende malware het hoofd te bieden.

Ironisch genoeg deden alle drie de bedrijven dezelfde uitspraken bij de introductie van Windows Live OneCare, waarna zowel McAfee als Symantec beide een Windows Live OneCare-kloon introduceerden.

Pers positief

De eerste indrukken van de pers zijn echter positief. Pluspunten zijn vooral de simpele interface, kleine downloadgrootte en de kleine systeembelasting. Echter, de effectiviteit van Security Essentials moet nog uitgebreid onderzocht worden. Eerdere bètaversies scoorden overigens al redelijk.

Zo nam AV-Test.org een testversie onder de loep door het programma met 3194 bekende virussen, bots en wormen die op dat moment actief waren op het internet, aan de tand te voelen. Security Essentials wist alle exemplaren tegen te houden, iets wat lang niet alle gratis en betaalde virusscanners lukt.

AV-Test heeft ook de versie van gisteren onder de loep genomen. In de eerste ronde moest het pakket 3732 malware-exemplaren van de zogenaamde Wildlist onder de loep nemen. Net als in de bètatest wist ook nu weer Security Essentials alle exemplaren te detecteren.

De tweede ronde was iets uitgebreider. Toen werd namelijk een cocktail van 545.000 malware-exemplaren voorgeschoteld. Ook hier weer scoorde Security Essentials niet slecht. 98,44 procent van de kwaadaardige programma’s werd opgruimd. Alleen bij de spyware- en adwaretest deed Microsoft het wat minder met een detectiescore van 90,95 procent.

Virusschrijvers

Virusschrijvers hebben de lancering van de gratis virusscanner overigens al uitgebuit. Indien gezocht wordt op Security Essentials review, Morro beta test en varianten daarvan verschijnen resultaten met links naar malafide websites. In veel gevallen gaat het om legitieme sites of blogs die zijn geïnjecteerd met malware.

De geïnjecteerde malware doet zich voor als een beveiligingspakket. De software voert zogenaamd een scan uit en vindt dan een aantal besmettingen. Wil de gebruiker die besmettingen echter verwijderen, dan moet deze zijn portemonnee trekken.

Microsoft Security Essentials is via deze link binnen te halen.