Abonneer je gratis op Techzine!

Trend Micro stelt dat het verspreiden van de gratis virusscanner van Microsoft via Windows Update mogelijk oneerlijke concurrentie is.

Microsoft is deze week in de Verenigde Staten begonnen met het verspreiden van zijn gratis virusscanner via Windows Update. Het biedt de virusscanner aan als optionele update voor Windows XP-, Windows Vista- en Windows 7-gebruikers.

"Het commercieel maken van Windows Update om er zo andere softwareapplicaties door te verspreiden, laat vragen rijzen over oneerlijke concurrentie", zo stelt Carol Carpenter, de algemeen beheerder van de klanten- en KMB-afdeling bij Trend Micro.

"Windows Update is in principe een uitbreiding op Windows, dus om software te leveren die zich voordoet als een update, baart ons zorgen", zo voegde ze toe. "Windows Update is geen keuze voor gebruikers en we zijn van mening dat de dienst zo niet gebruikt zou moeten worden."

Overigens wordt de update alleen aangeboden als Windows geen werkende beveiligingssoftware op de computer aantreft. Daarnaast moet de gebruiker voor optionele updates expliciet toestemming geven om deze te installeren.

Microsoft reageerde op de claims van Trend Micro. Het liet weten dat Security Essentials niet via Windows Update, maar via Microsoft Update wordt aangeboden, dat bijvoorbeeld ook patches en software voor Microsoft Office aanbiedt. Daarnaast vindt de softwaregigant dat het een eenvoudige manier is om antivirussoftware te installeren.