1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Security awareness-speler KnowBe4 heeft een nieuwe testtool tegen phishing geïntroduceerd: de QR Code Phishing Security Test (QR Code PST). Hiermee kunnen bedrijven medewerkers identificeren die het meest kwetsbaar zijn voor phishing-aanvallen via QR-codes.

Volgens KnowBe4 nemen phishing-, spearphishing en imitatie van personen toe. Hackers proberen hiermee makkelijker werknemers te manipuleren zodat die hun (inlog)gegevens afstaan voor het aanvallen van de bedrijfssystemen.

Een steeds vaker gebruikte methode hiervoor is het gebruik van gemanipuleerde QR-codes. Zeker nu het gebruik van deze codes toeneemt, denk bijvoorbeeld in de horeca. Hackers gebruiken daarom steeds vaker deze codes voor het uitvoeren van hun aanvallen en zogenoemd ‘QRLJacking’ uit te voeren.

QR Code PST Tool

De nieuwe gratis QR Code PST tool van KnowBe4 moet helpen downtime en risico’s op inbreuk op de beveiliging aanzienlijk te verlagen. De nieuwe tool is direct beschikbaar voor maximaal 100 gebruikers binnen een bedrijf. Deze gebruikers kunnen daarbij kiezen uit één van de 35 beschikbare talen.

Bovendien berekent de tool het zogenoemde ‘Phish-prone Percentage’ (PPP) van het betreffende bedrijf. Het PPP is het aantal gebruikers dat vatbaar is voor phishing.

Beter besef

Het gebruik van de tool moet medewerkers alert maken en hen voortaan twee keer laten nadenken, voordat zij zomaar een QR-code scannen. Dit moet het securitybewustzijn binnen bedrijven helpen verhogen, geeft de security awareness-speler aan.

Tip: KnowBe4 lanceert gratis phishingtest gericht op social media