2min

Het Cybercrimeteam Rotterdam van de Nederlandse Politie heeft vier mannen aangehouden voor grootschalige phishing en bankhelpdeskfraude. Dit gebeurde naar aanleiding van data uit het ‘Operatie Cookiemonster’-onderzoek naar de marktplaats Genesis Market.

De verdachten, in de leeftijd van 23, 26, 29 en 30 jaar, maakten zich volgens de politie schuldig aan grootschalige phishing en bankhelpdeskfraude met gestolen data van Genesis Market. Op deze malafide marktplaats waren tot april vorig jaar de (financiële) gegevens van meer dan 55.000 Nederlanders te koop.

Voor de fraude-activiteiten vervulde de aangehouden 26-jarige verdachte een hoofdrol. Hij wordt ervan verdacht een coördinerende functie te hebben en een dienst te hebben opgericht waarmee de phishing- en bankhelpdeskfraude-activiteiten konden worden uitgevoerd. De andere verdachten zouden daarmee in staat zijn geweest slachtoffers daadwerkelijk op te lichten.

Deze website is in beslag genomen door de FBI.

Malafide websites

In één van de actieve phishingcampagnes werd onder meer misbruik gemaakt van websites, waarop gebruikers moeten inloggen. Vervolgens konden de oplichters dan met verkregen financiële gegevens, zoals via bankhelpdeskfraude, de rekeningen van de slachtoffers plunderen.

Bij de arrestatie van de verdachten legde de politie ook beslag op een grote hoeveelheid aangetroffen geld, sieraden, horloges, luxe en designerkleding, schoenen en een auto. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Hoeveel geld de aangehouden cybercriminelen met hun campagnes hebben gestolen en hoeveel slachtoffers zij hebben gemaakt, is niet bekend. Eén slachtoffer raakte ruim 33.000 euro kwijt.

De Nederlandse politie geeft aan dat bankhelpdeskfraude nog steeds een groot maatschappelijk probleem is. Maandelijks zouden meer dan 700 aangiften met individuele schadebedragen worden gedaan. Deze schadebedragen zouden oplopen tot duizenden euro’s per aangifte.

De politie roept het publiek op om waakzaam te zijn en verdachte e-mails niet te vertrouwen. Ook wordt opgeroepen verdachte zaken te melden en altijd aangifte te doen.

Lees ook: Genesis Market: hoe werkte deze criminele marktplaats en hoe werd hij opgerold?