1 min Security

Kwalijke gevolgen stopzetten ondersteuning XP SP2

Microsoft zal op 13 juli stoppen met de ondersteuning voor Windows XP Service Pack 2. Het stopzetten van de ondersteuning vormt een probleem voor veel bedrijven en apparaten waar het besturingssysteem is ingebed, zoals geldautomaten.

Kwalijke gevolgen stopzetten ondersteuning XP SP2Volgens beveiligingsbedrijf Qualys draait nog altijd de helft van de computers bij bedrijven op Windows XP SP2. Veel bedrijven zouden nog niet overgestapt zijn naar SP3 of Windows 7 vanwege beschikbare middelen en de kosten. In andere gevallen is het upgraden naar een recenter besturingssysteem een lastige opgave, zoals bij geld- en betaalautomaten. Deze machines zijn vaak wereldwijd verspreid.

Upgraden is nooit een makkelijke opgave, zo stelt David Marcus van McAfee. Hij verwacht dat scammers gebruik zullen maken van de situatie door gebruikers te lokken met nieuwe XP of Windows 7 upgrades. Onder andere nutsbedrijven en geldautomaten maken nog veel gebruik van SP2 en zijn daardoor een ideaal doelwit voor wormen en botnets, zegt Gunter Ollmann van Damballa.

Bron:security