2min Security

RIM onder druk, meer landen eisen toegang tot data

Saudi Arabië en Research in Motion boeken vooruitgang in de gesprekken over toegang tot het versleutelde netwerk van de maker van de BlackBerry.

RIM onder druk, meer landen eisen toegang tot dataDit meldt het persbureau Reuters op basis van een bron ‘dichtbij de onderhandelingen’.

Canadese autoriteiten hebben gezegd in gesprek te zijn met Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten om tot een oplossing te komen. Research in Motion is Canada’s belangrijkste tech-exporteur.

De autoriteiten van onder meer Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten geven aan dat het een kwestie is van nationale veiligheid. Het niet kunnen aftappen van communicatie vanaf BlackBerry’s door nationale veiligheidsdiensten zou deze veiligheid in potentie in gevaar brengen.

De Verenigde Arabische Emiraten dreigde met het afsluiten van email-, messaging- en internet-dienstverlening nadat de twee partijen in gesprekken over een periode van drie jaar het niet eens konden worden. Tot op heden zouden er nog geen diensten geblokkeerd zijn.

RIM staat onder toenemende druk om overheden toegang te verlenen tot de versleutelde data, aangezien het aantal landen die toegang eisen tot de versleutelde berichten verstuurd vanaf BlackBerry-telefoons blijft groeien. In navolging van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn er steeds meer berichten dat ook India en Indonesië in gesprek zouden zijn met RIM. Bovendien zouden zowel Libanon als Algerije zich nu ook om de situatie bekommeren en zich mogelijk binnenkort aansluiten bij de eis om toegang te krijgen tot de beveiligde data.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft gezegd dat Amerikaanse autoriteiten in gesprek zullen gaan met RIM en de betrokken landen.

RIM gaf eerder aan dat de beveiliging van de BlackBerry-toestellen gebaseerd is op een systeem waarbij gebruikers zelf een sleutel creëren, en dat het bedrijf geen ‘master key’ had, en er geen ‘back door’-mogelijkheid bestaat om het bedrijf zelf of derde partijen toegang te verlenen tot de data.

Momenteel zou er gekeken worden naar een oplossing waarbij Research In Motion het versleutelde verkeer via servers in de betrokken landen afhandelt, en via een omweg de betrokken autoriteiten toch toegang te verlenen tot de data.

Bron:reuters