Abonneer je gratis op Techzine!

India heeft laten weten dat ze de blokkade van Blackberry diensten met 2 maanden heeft verzet nadat Research in Motion (RIM) heeft laten weten akkoord te gaan met meer toegang voor de Indiase overheid tot versleutelde e-mail en bericht diensten.

RIM heeft belooft te voorzien in "technische oplossingen", voor de beveilingsdiensten van India, zodat ze de versleutelde berichten kunnen monitoren. Dit werd bekend gemaakt door een medewerker van de Indiase regering, er werd niet bekend gemaakt om wat voor technische oplossingen het gaat. Maar het lijkt er wel op dat RIM wel degelijk in staat is om met een masterkey of een achterdeur de versleutelde data alsnog te ontcijferen.

De Indiase overheid die dreigde de Blackberry diensten in India te verbieden en te blokkeren trekt hiermee dus aan het langste eind. Voor RIM waren de gevolgen vrij groot geweest als het tot een blokkade was gekomen, RIM heeft naar verluidt z’n 48 miljoen actieve Blackberry klanten en daarvan zou 1 miljeon zich in India bevinden. De Indiase overheid krijgt vanaf vandaag toegang tot de technische oplossingen en neemt de tijd om deze goed te testen en te kijken of die voldoen aan de door hun gestelde eisen, daarom is het verbod met 60 dagen uitgesteld. Als de oplossingen van RIM voldoen dan zal het verbod uiteindelijk worden geannuleerd, voldoen de oplossingen niet dan zullen de Blackberry klanten in India per 1 november gedupeerd worden.

De medewerker van de Indiase overheid maakte ook bekend dat het op korte termijn andere internationale bedrijven gaat vragen om toegang tot versleutelde data. De namen die hij noemde waren onder andere Google’s Gmail en Skype.

Van Google wordt voornamelijk verlangt dat ze servers in India gaan plaatsen voor hun e-maildiensten, op die manier is het makkelijker voor de Indiase overheid om het verkeer te monitoren. RIM zal waarschijnlijk ook servers gaan plaatsen in India voor hun messaging en e-mail diensten. Nokia heeft al bekend gemaakt in november servers te gaan plaatsen in India voor hun e-maildiensten omdat zij graag dit soort problemen willen voorkomen.