2min

Mozilla heeft ervoor gekozen om in Firefox 4 een auto-updatefunctie in te bouwen. De nieuwe functionaliteit moet ervoor zorgen de gebruiker sneller, beter beschermd is.

Het lijkt een logische stap. Uit de berichten over het hoge aantal gebruikers dat nog steeds werkt met verouderde en onveilige software, zoals Internet Explorer 6 en Windows XP zonder de laatste service pack geïnstalleerd, blijkt wel dat niet iedereen het beveiligen van zijn computer even serieus neemt.

Vooral leken op het gebied van computers in het algemeen schijnen niet op de hoogte te zijn welke verhoogde risico’s verouderde software met zich meebrengt, als ze überhaupt al door hebben wanneer er een nieuwe update uitgebracht is. Dit terwijl het vaak deze mensen zijn die bijvoorbeeld niet weten wat voor links/sites/mails ze beter kunnen mijden.

Een goed beveiligde browser is alvast een stap in de goede richting. In het algemeen is de meest recente, stabiele versie van een browser vaak het veiligst, en is een gebruiker logischerwijs beter beveiligd met de laatste updates geïnstalleerd.

Ondanks dat Firefox-gebruikers misschien vaak wat meer ervaren computergebruikers zijn, zullen de automatische updates de browser voor velen veiliger maken. Bovendien krijgen gebruikers die controle willen houden over de updates de optie om de functie in zijn geheel uit te schakelen.

De functie zal updates voor Firefox op een vergelijkbare wijze afhandelen als Google Chrome. Firefox 4 zal op de achtergrond automatisch de laatste updates binnenhalen en installeren. De browser van Mozilla zal zichzelf in de meeste gevallen geheel automatisch bijwerken. Tot op heden lijkt er geen noemenswaardige kritiek te zijn op een dergelijke functie. Alleen bij de grote updates, zoals naar een geheel nieuwe versie, zal de gebruiker de actie eerst moeten bevestigen.

Uit cijfers blijkt dat 97 procent van de Chrome-gebruikers binnen 21 dagen over de meest recente versie beschikt, in vergelijking tot 85 procent van de Firefox-gebruikers en 53 procent van de Safari-gebruikers.