1 min Security

iPhone houdt ongevraagd bij waar je bent

Brite beveiligingsonderzoekers hebben een zeer privacy gevoelige vondst gedaan op de iPhone. Volgens de onderzoekers houden alle iPhones ongevraagd bij op welke locaties het toestel allemaal komt en dus ook de eigenaar. De iPhone slaat dit op in een bestand op het toestel en de computer van de gebruiker.

iPhone houdt ongevraagd bij waar je bentZodra de iPhone wordt gesynchroniseerd met de computer wordt ook dit bestandje naar de computer gekopieerd waardoor het bestandje onder iTunes valt en diens privacy voorwaarden. Ook die privacy voorwaarden zijn reden tot ongerustheid, volgens die voorwaarden deel je de locatiegegevens namelijk met Apple en partners en licentienemers van Apple.

In het bestandje worden het tijdstip en de breedte- en lengtegraad gegevens van de bezochte locaties bijgehouden. Hiermee kan soms tot wel één jaar terug worden gekeken waar het toestel allemaal is geweest.

Voor opsporingsdiensten, jaloerse partners, privé detectives is het natuurlijk een prettige functie maar voor alle iPhone gebruikers wellicht gewoon een flinke inbreuk op hun privacy.

Of Apple deze gegevens inmiddels al actief deelt en verkoopt aan partners en licentienemers is onduidelijk, maar dat dit voer is voor de privacywaakhonden is wel duidelijk.