1 min

Microsoft heeft zojuist via een persverklaring laten weten dat er wereldwijd een automatische Windows Update wordt verspreidt om de certificaten van DigiNotar als onbetrouwbaar te markeren. Deze update wordt in Nederland echter niet automatisch verspreidt, dit op nadrukkelijk verzoek van de Nederlandse overheid.

De Nederlandse overheid heeft Microsoft verzocht om de update in Nederland niet automatisch te verspreiden via de Windows Update functie. Zodat overheidsinstellingen, bedrijven en organisaties de tijd hebben om de DigiNotar certificaten te vervangen.

Indien Microsoft niet aan dit verzoek zou voldoen zouden verschillende overheidsdiensten in de problemen kunnen komen, doordat gebruikers afhaken wanneer ze een waarschuwing in beeld krijgen dat een certificaat niet wordt vertrouwd. Behalve de overheid gebruiken ook verschillende bedrijven de certificaten van DigiNotar.Vanaf vanavond biedt Microsoft wel een stappenplan aan op Microsoft.nl, voor de Windows-gebruikers die de update wel handmatig willen installeren. Andere browser-ontwikkelaars zoals Mozilla en Google hebben DigiNotar inmiddels van de lijst met vertrouwde certificaat autoriteiten afgehaald.

Uiteindelijk zal Microsoft waarschijnlijk wel op termijn deze Windows Update automatisch gaan verspreiden in Nederland, maar dit kan nog wel even gaan duren.