2min

Het beveiligingsbedrijf Fox-IT en onderzoeksbureau TNO gaan gezamenlijk om tafel zitten om een nieuw beveiligingssysteem te maken. Daarvoor krijgen ze van de overheid een subsidie van 800.000 euro.

Beide bedrijven zullen de komende twee jaar aan dit project werken. Het is de bedoeling dat zij een zogeheten Cyber Attack Detector (CAD) maken. Hiermee moet bedrijfsspionage tot het verleden behoren. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een bedrag van 800.000 euro opzij gezet om het beveiligingssysteem te ontwikkelen.

Volgens Fox-IT gaan hackers steeds geraffineerder te werk. "De traditionele beschermingsmiddelen zoals intrusion detection systems, firewalls, virusscanners en loganalyse bieden hier geen adequate bescherming tegen", aldus het beveiligingsbedrijf in een persverklaring. Daarom is de ontwikkeling van een nieuw detectiesysteem geen overbodige luxe. Het beveiligingsbedrijf benadrukt dat deze mening ook wordt gedeeld door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Ook de Nederlandse overheid is zich bewust van de gevaren van hackaanvallen en bedrijfsspionage, zo getuige de bereidheid van de minister om acht ton aan subsidie voor dit project te reserveren.

Uiteindelijk willen Fox-IT en TNO een systeem ontwikkelen waarmee organisaties in een vroeg stadium kunnen vaststellen of zij het slachtoffer zijn van bedrijfsspionage. Potentiële klanten voor het CAD-systeem zijn overheidsinstanties, financiële instellingen en zogeheten kennisintensieve bedrijven zoals onderzoeksinstituten en laboratoria. Deze instanties beschikken over gevoelige informatie of staatsgeheimen die niet in de verkeerde handen mogen vallen.

Fox-IT verrichtte begin september onderzoek naar DigiNotar. Het Delftse beveiligingsbedrijf concludeerde zeer laks omsprong met de beveiliging van haar computersystemen. Volgens de onderzoekers stelde DigiNotar gemak boven beveiliging. Daardoor was het voor de Iraanse hacker zo eenvoudig om de computersystemen van DigiNotar te hacken en honderden beveiligingscertificaten te maken en uit te geven.