Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is van mening dat internetbedrijven beboet moeten gaan worden wanneer de beveiliging van klantgegevens niet op orde is. Het CBP ziet deze maatregel dan ook liever vandaag dan morgen.

Het wordt volgens het CBP hoog tijd dat er in wordt gegrepen. Naar aanleiding van lekken bij verschillende internetbedrijven is het volgens het College nodig dat er sancties komen wanneer deze bedrijven hun beveiliging niet op orde hebben. Volgens het CBP zijn deze bedrijven verplicht om zorgvuldig om te gaan met deze gegevens en dit laat nogal eens te wensen over. Vooralsnog kan het CBP alleen een dwangsom uitschrijven wanneer de beveiliging niet op orde is.

Het College vraagt echter al langer om een grotere bevoegdheid om zo ook boetes uit te kunnen gaan delen. Afgelopen tijd was het namelijk weer goed raak en lekten er meerdere malen gegevens van klanten uit na een lek of hack, zoals recentelijk bij Baby-dump en Philips. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens is dit ontoelaatbaar en moeten er duidelijke maatregelen komen wanneer bedrijven de beveiliging niet voor elkaar hebben.