Uit onderzoek van het VARA-programma Zembla blijkt dat door een lek in het medische computerprogramma Humannet de gegevens van mensen op straat hebben gelegen. Het zou hierbij gaan om de gegevens van meer dan 300.000 werknemers. Deze gegevens zouden maandenlang toegankelijk zijn geweest.

Doordat het programma niet beveiligd was tegen SQL-aanvallen konden de gegevens van bedrijven kinderlijk eenvoudig worden bekeken. Volgens Bart Jacobs, een hoogleraar en expert met betrekking tot privacy en computerbeveiliging zou het lek het grootste zijn in de geschiedenis van persoonlijke en medische data. Humannet is een programma waarmee verzuim van werknemers gemeld kan worden. De software wordt door een groot aantal bedrijven in Nederland gebruikt.

Praxis, de Bijenkorf en Vroom & Dreesman zijn enkele voorbeelden van grote bedrijven die het programma gebruiken. In de uitzending van Zembla laat het programma ook voetbalclub FC Twente aan bod komen. Een demonstratie laat zien dat werknemers en zelfs de voetballers makkelijk te vinden zijn dankzij het lek in het programma. De makers van Humannet, het bedrijf VCD, heeft laten weten inmiddels er alles aan te hebben gedaan om het lek te dichten.