Ouderen hebben sterker wachtwoord dan jongeren

Abonneer je gratis op Techzine!

Computergebruikers die 55 jaar of ouder zijn, nemen de beveiliging van hun internetaccounts een stuk serieuzer dan de jongere garde. Het wachtwoord van de eerste groep is naar verluidt twee keer zo sterk als dat van 25-jarige gebruikers.

Dat blijkt uit onderzoek van de IT-specialist en wetenschapper Joseph Bonneau. Hij analyseerde voor zijn onderzoek bijna 70 miljoen wachtwoorden van Yahoo!-gebruikers. Het is ’s werelds grootste onderzoek dat ooit op dit gebied is uitgevoerd. De inloggevens waren door een methode genaamd hashing beveiligd. Zodoende was de onderzoeker niet in staat om de gegevens van individuele gebruikers te bekijken. Vervolgens berekende hij de sterkte van de geanalyseerde wachtwoorden op basis van demografische groepen en vergeleek hij de bevindingen.

Een van Bonneau’s uitkomsten was dat 55+’ers een wachtwoord kiezen dat gemiddeld twee keer zo sterk is als dat van jongeren en jongvolwassenen tussen de 13 en 34 jaar. Als we naar de geografische afkomst kijken, dan blijken de Duitsers en Koreanen het sterkste wachtwoord te kiezen. Als we beide seksen met elkaar vergelijken, dan kiezen de vrouwen gemiddeld genomen een sterker wachtwoord.

Een andere constatering is dat internetgebruikers die meerdere inloglocaties gebruiken een sterker wachtwoord hebben dan gebruikers die altijd vanuit dezelfde plek inloggen. Zij die vijf keer of vaker hun wachtwoord veranderen hebben over het algemeen de sterkste wachtwoorden.

Bonneau adviseert internetters om een willekeurig gekozen wachtwoord van ten minste negen cijfers te gebruiken. Daardoor neemt het veiligheidsniveau van 10bit toe naar 30bit. Volgens hem zijn gebruikers in staat om dergelijke wachtwoorden te onthouden, omdat de meesten gewend zijn om telefoonnummers te onthouden.

De New York Times schreef in 2010 een artikel over de meest voorkomende wachtwoorden op internet. "123456", "iloveyou" en "password" staan alle drie in de top 10 populairste wachtwoorden. Uit onderzoek van Bullguard is gebleken dat de geboortedatum van veel internetgebruikers het favoriete wachtwoord is.