Joshua Schichtel, beheerder van een groot botnet, is veroordeeld voor het infecteren van 72.000 computers, Schichtel is twee en een half jaar celstraf opgelegd.

Een botnet is de naam voor een verzameling aan elkaar gekoppelde computers die in verbinding staan met software die geïnstalleerd is door een computerworm, trojaans paard of via een backdoor. Het botnet kan voor allerlei uiteenlopende zaken worden gebruikt zoals een DDoS-aanval of klikfraude.

Schichtel kwam eerder al in contact met de autoriteiten, in 2004 maakte hij deel uit van een groep die geïnfecteerde PC’s gebruikte om DDoS-aanvallen uit te voeren. Een DDoS-aanval wordt gedaan door met veel computers tegelijkertijd informatie op te vragen van een server, de server kan de vele aanvragen vervolgens doorgaans niet aan en uiteindelijk crasht de server hierdoor. Het gevolg van een DDoS-aanval is dat de sites die draaien op de server vervolgens niet meer opgevraagd kunnen worden, totdat de server wordt hersteld.

In 2004 was niet genoeg bewijs verzameld om Schichtel te veroordelen, hij ging toen vrijuit. Nu was er echter genoeg bewijs om Schichtel te veroordelen voor het het maken van een botnet van geinfecteerde PC’s en het verkopen van toegang tot zijn botnet aan andere partijen. Het vonnis luidde 30 maanden celstraf, gevolgd door 3 jaar proeftijd.