De 24-jarige Jason Downey is door de rechter veroordeeld voor het creëren en beheren van een botnet. Hij besmette zijn slachtoffers door middel van zijn IRC-account en moet daarvoor één jaar de cel in. Hij kreeg ook een boete van 21.000 dollar en moet 150 uur gemeenschapsdienst verrichten.

Downey was eigenaar van het Rizon.net IRC-netwerk dat hij van juni 2004 tot september 2004 in zijn bezit had. Zijn botnet ging echter schuil onder het Yotta-byte.net domein. Door gebruik te maken van besmette pc’s kon Downey andere pc’s besmetten, waardoor zijn botnet uitgroeide tot een netwerk van 6.000 nodes. Dat netwerk gebruikte hij dan om Denial-of-Service aanvallen uit te voeren, waarmee hij zo’n 20.000 dollar schade aanrichtte.

Openbaar aanklager Stephen Murphy zei het volgende over de zaak: "Deze zogenaamde botmasters moeten goed beseffen dat het aanvallen en beschadigen van andere computers kan leiden tot een celstraf . We hebben de mogelijkheden om deze misdaden te onderzoeken en te vervolgen en we zullen dit ook blijven doen".