Ook andere Androids vatbaar voor resethack

Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren meldde Techzine dat Galaxy-toestellen vatbaar zijn voor een hack waarbij met slechts een enkele regel HTML-code de smartphone te resetten is. Nu blijkt dat het niet aan de Samsung-apparaten ligt, maar aan de nummerkiezer van het Android-besturingssysteem. Ook andere telefoons zijn vatbaar voor het probleem.

Toen het nieuws over de hack naar buiten kwam, zijn nieuwsgierige gebruikers de hack gelijk gaan uitproberen, ook op niet-Samsung apparaten. Hieruit kwam naar voren dat ook de HTC One X met het HTC Sense 4.0 vatbaar is voor de hack. Hetzelfde geldt voor toestellen met de CyanogenMod. The Next Web heeft bevestigd dat het probleem ook bestaat op de HTC Desire met Android 2.2.

Het ziet er dus naar uit dat het probleem zich in Android zelf bevindt. Kwaadwillende websites kunnen de telefoon met een regel HTML-code opdrachten laten uitvoeren. Deze opdrachten kunnen reiken van het tonen van de IMEI-code tot het resetten van het apparaat zelf. Apparaten die vatbaar zijn voor deze hack behandelen opdrachten die in deze HTML-code staan hetzelfde als ieder ander binnenkomend telefoonnummer.

Een update die al eerder dit jaar in Android is opgenomen, zou dit probleem op moeten lossen. Lang niet alle op Android gebaseerde toestellen hebben de update echter overgenomen. Op het moment is er een site in de lucht waar je kan zien of jouw toestel vatbaar is voor het probleem, de website zal je IMEI-nummer tonen als je smartphone niet goed beveiligd is. Als je niet wilt wachten totdat een update voor jouw smartphone beschikbaar komt, kan je ook nog een een nummerkiezer van een derde partij downloaden die niet vatbaar is voor de hack.