Chinese fabrikanten uit de mobiele sector vormen een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hun producten moeten geweerd worden in de VS, zo concludeert het "Intelligence Committee" van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Het comité beschuldigt de Chinese bedrijven Huawei en ZTE van spionage, corruptie, omkoping, dicriminerend gedrag en het schenden van auteursrechten. Daarnaast wordt geredeneerd dat wanneer een bedrijf de smartphonemarkt domineert, daarbij grote invloed uitgeoefend wordt op energienetten, bank- en finaciele systemen, gas-, olie-, water-systemen, het spoor en de scheepvaart.

ZTE en Huawei zijn beide grote bedrijven en groeien snel in het westen. Huawei is een van de grootste producenten van routers, switches en telecom-apparatuur. ZTE, vertegenwoordigd in hetzelfde segment, is weliswaar iets kleiner, maar nog steeds een grote speler. Het Intelligence Committee heeft de twee bedrijven elf maanden lang onderzocht.

Huawei heeft de aantijgingen van het comité ontkend en ZTE laat weten het “diep oneens” te zijn met de beweringen dat het gecontroleerd zou worden door de Chinese overheid. De Amerikanen geven aan dat zowel Huawei als ZTE weigeren om bepaalde documenten te overhandigen.

Mike Rogers, van het Intelligence Committee, vindt dat Amerikaanse bedrijven die overwegen om zaken te doen met Huawei of ZTE moeten kijken of ze een ander bedrijf kunnen benaderen. Tenminste, als ze willen dat hun intellectueel eigendom gewaarborgd blijft en als ze iets geven om de privacy van hun gebruikers, maar vooral als ze de nationale veiligheid wil beschermen.

Vandaag om 3 uur Nederlandse tijd zal het Intelligence Committee een verklaring afleggen.