1 min

Kaspersky Labs CEO, Eugene Kaspersky, laat weten dat hij en zijn bedrijf in gaan zetten op het creëren van een eigen besturingssysteem. Dit systeem moet de nadruk op veiligheid leggen en wordt ontwikkeld voor grote bedrijven.

Kaspersky stelt bezorgd te zijn over de tegenwoordige malware zoals Flame en Stuxnet. Deze malware wordt over de hele wereld verspreid en zouden een bedreiging vormen voor bijvoorbeeld elektriciteits- en communicatiecentrales, deze zijn vaak maar matig beveiligd. Om deze bedreigingen te minimaliseren komt Kaspersky met het plan voor een extreem veilig besturingssysteem.

Het besturingssysteem van Kaspersky zou bestaan uit een minimalistische kern die weigert enige code te draaien die niet standaard in het besturingssysteem gebakken zit. Verder zal er ook geen regel code in komen die niet bedoeld is voor het doel van het besturingssysteem. "Er zal geen wateraanvoer afgesloten worden nadat de nachtwaker een potje Solitaire heeft gespeeld vanaf een geïnfecteerde schijf. Alle informatie gedeeld via dit besturingssysteem zal compleet veilig zijn." aldus Kaspersky.

Kaspersky zegt geen details te hebben over wanneer het besturingssysteem achter de schermen getest kan gaan worden, wel laat hij met klem merken dat het hier absoluut niet om een opensource project gaat. Een aantal delen van het besturingssysteem zal nooit publiekelijk gedeeld worden, om ervoor te zorgen dat terroristen en zelfs regeringen de technologie naar hun hand kunnen zetten.