De oprichter van de Russische antivirusfirma Kaspersky Lab heeft gisteren gezegd dat hij uit het bedrijf vertrekt, indien Russische inlichtingendiensten hem zouden vragen om een achterdeur in te bouwen in de software. Daarmee reageert Eugene Kaspersky wederom op de beschuldigingen van de Amerikaanse overheid.

De afgelopen tijd ligt de firma onder vuur omdat de software gebruikt zou worden door de Russische overheid om de Amerikanen te bespioneren. Kaspersky heeft die beschuldigingen altijd ontkend, maar desondanks neemt de omzet van het bedrijf in de Verenigde Staten af. In de rest van de wereld is nog niet zoveel invloed hiervan te voelen volgens de CEO.

Conflict met de Amerikanen

Kaspersky wordt ervan beschuldigd achterdeurtjes in de software van zijn antivirusprogramma’s in te bouwen voor de Russische inlichtingendiensten. Die zouden op die manier eenvoudig Amerikaanse overheidsinstanties hebben bespioneerd, want die maakten tot voor kort gebruik van de software van Kaspersky. Daar kwam in september verandering in, want toen verbood Homeland Security het gebruik van de software.

Nu ontkent Kaspersky wederom dat hij samengewerkt heeft met de Russische inlichtingendiensten. Tegelijk erkent hij wel dat bepaalde gevoelige overheidsdocumenten in handen van zijn bedrijf kwamen, maar dat dit per ongeluk was. “Nooit, nooit,” vertelde Kaspersky volgens persbureau Reuters toen hem gevraagd werd of hij gevraagd is om de Russen te helpen. “Ze hebben ons nooit gevraagd om te helpen mensen te bespioneren. Nooit.”

Dalende omzet

Het bedrijf heeft de afgelopen tijd te maken gehad met een “tsunami” aan mediaberichten en statements van de Amerikaanse overheid, die volgens Eugene Kaspersky allemaal niet kloppen. Het gevolg daarvan is dat de omzet van het bedrijf in de Verenigde Staten met 5 tot 8 procent gedaald is het afgelopen jaar.

Dat is op zich nog niet heel erg, maar nu ook in Europa de omzet begint af te nemen (vooral nu de Britten ook met de vinger naar het bedrijf wijzen), merkt de onderneming het wel. Wellicht dat Kaspersky daarom zo stellig was over een vertrek. “Als de Russische overheid van mij of mijn personeel vraagt iets verkeerds te doen, vertrekken we uit Rusland. We hebben inlichtingendiensten nooit geholpen; de Russen niet, maar ook andere landen niet.”