1 min

Tags in dit artikel

, ,

Digital Investigation (DI) wist op 1 maart de 750GB aan data die het bedrijf in oktober al onttrok aan het Oost-Europese Pobelka botnetwerk. Het High Tech Crime team van de politie heeft een reservekopie in handen, zegt Rickey Gevers van onderzoeksbureau Digital Investigation.

Het onderzoeksbedrijf had de data al lang moeten wissen, maar wachtte daarmee toen de politie in opspraak kwam door nalatige omgang met de 750GB. Veel bedrijven gingen vervolgens op zoek naar hun eigen informatie in de verzameling bytes. Organisaties die willen weten of ze slachtoffer zijn van het botnetwerk kunnen nog tot 28 februari bij DI terecht.

De gewiste data blijft volgens Gevers bij de politie achter, maar die ontkent tot nog toe de gegevens in handen te hebben. De ontvangen data zou corrupt en onleesbaar zijn. Gevers zegt na miscommunicatie over de corrupte data alsnog een volledige kopie afgegeven te hebben.

De informatie is verkregen uit een datacentrum in Duitsland van waaruit het botnetwerk opereerde dat duizenden Nederlandse computers besmette. DI kreeg de betreffende server zonder moeite in handen na de confrontatie met de geschrokken eigenaar van het centrum. De politie wachtte toen nog op papierwerk.