Het blijkt dat het aantal cyberaanvallen op computersystemen van de Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven de afgelopen jaren flink is toegenomen.

In vergelijking met het jaar 2006 hebben er in Nederland in het jaar 2012 zo’n zes keer zoveel risicovolle cyberaanvallen plaatsgevonden. Het totaal aantal gevallen van dergelijke cyberaanvallen bedroeg in het afgelopen jaar 356. Tussen de periode begin 2010 en mei 2013 was bij tien gevallen van gerichte cyberaanvallen volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de staatsveiligheid in het geding.

Volgens het Algemeen Dagblad vonden deze aanvallen met name plaats bij de luchtverkeersleiding, ministeries, ambassades en de Belastingdienst. Ook vonden er cyberaanvallen plaats op Kamerleden en bewindslieden zelf. Hierdoor raakten ICT-systemen beschadigd.

NCTV’s woordvoerder Messchaert: "Onze weerbaarheid neemt toe. Het probleem is alleen dat wat kwaadwillenden kunnen zich nóg sneller ontwikkelt. Je ziet ook een toename van cybercrime op bestelling. Je kunt een DDoS-aanval bestellen om bijvoorbeeld de ING of de Rabobank plat te leggen."

Eind vorige week kondigde de NCTV al aan dat Nederland en Duitsland de samenwerking aangaan wat betreft het bestrijden van cyberaanvallen. Hierbij zullen overheidsinstellingen, exploitanten van IT-infrastructuren en wetenschappelijke instellingen de handen ineen sluiten.