1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Verscheidene Google Play-apps blijken ongevraagd op de achtergrond een proces op te starten waarmee smartphones en tablets digitale munteenheden gaan delven. Omdat het toestel aan de lader ligt valt het niet op dat het stroomverbruik dan aanzienlijk hoger is.

Antivirusbedrijf Trend Micro heeft in ieder geval twee apps uit Google Play ontdekt die zich schuldig maken aan deze ongevraagde bezigheid. Het gaat om Prized en Songs, waarvan de laatstgenoemde al 1 tot 5 miljoen maal gedownload is. Momenteel zijn de apps nog gewoon terug te vinden in de Play Store, Google is wel op de hoogte gebracht door Trend Micro.

Het delven naar digitale valuta met een smartphone of tablet is voor een individu zo goed als zinloos omdat de apparaten een beperkte rekenkracht hebben in verhouding tot computers. Als er echter gebruik wordt gemaakt van duizenden apparaten, kan het op deze manier nog wel een lucratieve bezigheid zijn. Omdat er voor het stroomverbruik niet hoeft worden betaald, zijn er bovendien erg weinig onkosten.

Voor gebruikers is het lastig te herkennen wanneer hun Android-toestel wordt misbruikt door dergelijke apps. Een toestel zal wel merkbaar trager opladen en veel warmer worden. Beide kenmerken zijn het resultaat van de volle belasting van de hardware. Dit kan ertoe leiden dat een smartphone veel eerder komt te overlijden door slijtage.

Trend Micro draagt geen oplossing aan om eventuele problemen op te lossen. Het verwijderen van de bewuste apps zal in veel gevallen voldoende zijn.