1 min

Uit Microsoft’s halfjaarlijkse Security Intelligence Report is op te maken dat systemen met Windows Vista en Windows 7 vaker worden geïnfecteerd met malware dan het oudere Windows XP. Windows Vista spant met een besmettingspercentage van 3,24 procent de kroon.

Van de Windows XP-systemen die nog in gebruik zijn, raakte 2,42 procent besmet met malware. Dat percentage ligt lager dan de 3,24 en 2,59 procent die gelden voor Windows Vista en Windows 7. Gebruikers met Windows 8 en Windows 8.1 komen er beter vanaf met 1,73 en 0,08 procent. De relatief slechte prestatie van Windows Vista en Windows 7 is volgens Microsoft toe te schrijven aan Rotbrow-malware die zich richtte op deze besturingssystemen.

Beveiligingsexperts geven bovendien aan dat deze cijfers niet betekenen dat Windows XP veiliger is dan de twee directe opvolgers. Daar komt bij dat deze cijfers de afgelopen twee kwartalen betreffen, waarin Windows XP nog ondersteuning kreeg van Microsoft.

Die ondersteuning is inmiddels afgelopen, wat betekent dat nieuwe beveiligingsgaten in principe niet meer worden weggewerkt. Microsoft dicht wel gaten voor de nieuwere besturingssystemen, hierdoor kunnen kwaadwillenden juist makkelijker onderzoeken of de gesloten kwetsbaarheden ook in Windows XP aanwezig zijn.