Microsoft heeft laten weten dat Windows 7 hun veiligste besturingssysteem is. Het minst goed uit de bus komt Windows XP met Service Pack 2. Van de computers met deze versie van het besturingssysteem is bijna 2 procent besmet met malware of is dit geweest. Voor heel Windows XP ligt het cijfer om 1,75 procent, dit getal ligt net iets lager doordat Windows XP Service Pack 3 net iets veiliger is dan Service Pack 2.

Windows 7 is dus het veiligste besturingssysteem van Microsoft, van de computers die hiermee zijn uitgerust is slecht 4 op de 1000 besmet of besmet geweest met malware. Voor Windows Vista gaat het dubbele op, daarvan zijn 8 op de 1000 computers besmet met malware of besmet geweest.

Windows XP kwam dus als slechtste naar voren uit de cijfers van Microsoft. Van de computers met Windows XP Service Pack 2 zijn 19 op de 1000 besmet of besmet geweest met malware. Voor Windows XP Service Pack 3 ligt dat getal iets lager op 16 van de 1000 computers.

Iedereen die momenteel nog draait op Windows XP Service Pack 2 wordt aangeraden om in elk geval te updaten naar Windows XP Service Pack 3 omdat SP2 al sinds 13 juli 2010 niet meer wordt ondersteund door Microsoft. Al is het natuurlijk het beste om Windows XP te vervangen door Windows 7.

Gezien Windows XP SP2 niet meer wordt ondersteund ontvangen deze computers geen veiligsheidsupdates meer van Windows Update. Hierdoor zijn deze computers dus ook niet meer optimaal beschermd tegen recente dreigingen.

In Nederland gebruiken nog ruim een half miljoen computers Windows XP, volgens Microsoft is de zakelijke markt degene die het traagst is met updaten. Consumenten stappen vaak sneller over op een nieuw besturingssysteem.