2min

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een beloning uitgeloofd voor degene die in staat is om het Tor-netwerk te kraken en de methode met de Russen wil delen. Diegene kan een beloning van bijna 85.000 euro tegemoet zien.

Het Tor-netwerk stelt gebruikers in staat om anoniem over het internet te surfen waarbij de verbinding wordt versleuteld en het onmogelijk is om te achterhalen wie de gebruiker is en waar die vandaan komt. Tor is erg populair in landen waar de overheid minder op heeft met de vrijheid van meningsuiting en waar internet aan banden wordt gelegd. Ook in Rusland gaat volgende maand een nieuwe wet in waarin staat dat alle bloggers met meer dan 3000 bezoekers per dag zich moeten registreren bij de overheid. Zij kunnen er vervolgens op rekenen dat alles wat ze schrijven onder een vergrootglas wordt gelegd. De meeste Russische media genieten geen persvrijheid en moeten het nieuws brengen op een manier die door de overheid is opgelegd, ook als deze niet strookt met de waarheid.

Voor deze groep bloggers is Tor vooralsnog een oplossing om onder deze wet uit te komen. Ze kunnen de website buiten Rusland hosten en zelf via het Tor-netwerk de blog onderhouden. Tenzij de overheid binnenkort in staat is om het Tor-netwerk te kraken en de versleuteling ongedaan kan maken. Twee Amerikaanse onderzoekers waren eerder al in staat om het Tor-netwerk te kraken en zouden dit presenteren op de eerst volgende Black Hat-conferentie maar hebben deze presentatie ingetrokken zonder opgaaf van redenen. Ook bleek al eerder dat de NSA veel interesse heeft in het kraken van het Tor-netwerk.