1 min

Microsoft gaat het mogelijk maken dat fabrikanten secure boot kunnen verplichten bij nieuwe Windows 10-apparaten. Als secure boot is verplicht kan deze niet worden uitgeschakeld in de bios en kan er geen ander besturingssysteem worden geïnstalleerd op de computer.

Microsoft introduceerde secure boot al bij Windows 8 maar deze functie is in de bios aan en uit te zetten. Bij Windows 8 was het zelfs verplicht dat secure boot ook uitgeschakeld kan worden, dat wordt nu optioneel. Daarmee krijgen fabrikanten nu dus de mogelijkheid om systemen te leveren met Windows 10, secure boot ingeschakeld en geen mogelijkheid deze uit te schakelen waardoor alternatieve besturingssystemen de computer niet kunnen opstarten zonder een digitale handtekening (sleutelcode).

De sleutels kunnen worden voorgeprogrammeerd door de fabrikant inclusief een geldigheidsduur. Of fabrikanten gebruik gaan maken van de mogelijkheid om secure boot te verplichten is nog onduidelijk. Ondenkbaar is het in elk geval niet, of Microsoft iets extra’s gaat bieden aan fabrikanten die secure boot inschakelen is ook nog niet duidelijk. De mogelijkheid om secure boot uit te zetten geldt overigens alleen voor pc’s. Bij smartphones moet secure boot zijn ingeschakeld en mag het niet worden uitgeschakeld.