Google heeft een rapport gepubliceerd waarin valt de lezen dat het bedrijf het afgelopen jaar flinke investeringen heeft gedaan om malware op Android tegen te gaan. Met resultaat want volgens Google is het aantal systemen dat is geïnfecteerd met malware gehalveerd.

Volgens Google was slechts één procent van alle Android-toestellen in 2014 besmet met malware. Als Google alleen de toestellen telt die alleen apps vanuit de Google Play Store installeren dan ligt dat percentage op 0,15 procent.

Met honderden miljoenen Android-toestellen in omloop is het aantal natuurlijk nog steeds hoog, maar Google is druk bezig om malware aan te pakken. Zo is gedurende 2014 het aantal malware-installaties in Android gehalveerd. Dit is voornamelijk te danken aan extra controles en veiligheidsmaatregelen aan Google’s kant.

Google neemt beveiliging steeds serieuzer, zo werden er vorige week ook nog 200 gevaarlijke Chrome-extensies verwijderd uit de Chrome Store.

Het rapport staat helaas niet stil bij bugs in Android die zorgen voor beveiligingsproblemen en risico’s. Zo wordt niet stilgestaan bij het beveiligingslek in WebView waar alle Android-toestellen met Android Jelly Bean en ouder mee te maken hebben. Dat lek wordt namelijk niet meer gepatched door Google.