Malware moet in de toekomst minder kans krijgen op Android. Google heeft aangegeven dat er nieuwe maatregelen worden genomen om Android-gebruikers in bescherming te nemen tegen malafide software.

Het besturingssysteem Android heeft een groot probleem met malware. Wie zijn applicaties uit Google Play haalt zit over het algemeen wel veilig, maar veel alternatieve applicatiewinkels en andere bronnen zijn niet te vertrouwen. Ook applicaties die in Google Play staan zijn niet altijd betrouwbaar, ontwikkelaars kunnen immers vrijwel alles in de winkel plaatsen, Google verwijdert de apps pas nadat meerdere klachten zijn binnengekomen.

Met behulp van de functie Verify Apps, beschikbaar voor apparaten met Android 2.3 Gingerbread of hoger met Google Play, opent Google nu zoals beloofd de aanval op malware. De nieuwste versie van deze functie zal continu checks uitvoeren om er zeker van te zijn dat alle applicaties zich gedragen zoals de bedoeling is.

Voorheen controleerde de functie apps alleen bij installatie. Daarna konden malafide apps alsnog mutaties uitvoeren en om zich heen grijpen. Volgens Google gebeurt dit bij 0,18 procent van de Android-apps. Mocht de functie nu een malafide app tegen het lijf lopen, dan wordt hiervan een melding getoond.