Apple heeft een nieuw transprantierapport gepubliceerd over de tweede helft van 2015. Daaruit blijkt dat de Nederlandse overheid het aantal dataverzoeken fors heeft opgevoerd bij het bedrijf uit Cupertino. In totaal diende de overheid 39 verzoeken in voor 341 Apple-apparaten. In 16 gevallen verstrekte Apple vervolgens ook data.

De Nederlandse overheid heeft data opgevraagd van 341 Apple-apparaten, aangezien Apple niet bij de data kan die lokaal is opgeslagen op het toestel gaat het voornamelijk om de persoonlijke gegevens van de eigenaar van een toestel. Met die gegevens weten de opsporingsinstanties wie de rechtmatige eigenaar van de iPhone is.

De overheid diende ook verzoeken in voor data van 13 Apple-accounts, in vijf gevallen verstrekte Apple vervolgens gegevens. Daarbij het gaat waarschijnlijk om gesynchroniseerde gegevens van een toestel, bijvoorbeeld de contactenlijst en foto’s die automatisch in de iCloud worden opgeslagen.

Het aantal dataverzoeken is fors toegenomen in vergelijking met eerder transparantierapporten. In de eerste helft van 2015 deed de Nederlandse overheid slechts 25 verzoeken voor 85 toestellen. Het aantal toestellen waar de overheid meer informatie over wil is dus bijna verviervoudigd.

In vergelijking tot andere Europese landen vraagt Nederland echter maar heel weinig informatie op. In België werden fors meer verzoeken gedaan, in totaal 107, maar wel voor minder apparaten, 221. In Zweden is de overheid het actiefst daar werden maar liefst 205 verzoeken ingediend voor 443 apparaten.