2min Security

Yahoo aangeklaagd om nalatigheid bij hack in 2014

Yahoo wordt aangeklaagd om nalatigheid bij de hack in 2014, waarbij de gegevens van maar liefst een half miljard gebruikers zijn buitgemaakt. Afgelopen vrijdag besloten Amerikaanse gebruikers van de dienst een aanklacht in te dienen, in de hoop uiteindelijk een fikse schadevergoeding te kunnen krijgen.

Bij de hack, die pas afgelopen week bevestigd werd door Yahoo, werden de gegevens van 500 miljoen gebruikers ontvreemd. Het ging daarbij om onder meer gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mailadressen, geboortegegevens, en beveiligingsvragen met de antwoorden daarop. Volgens Yahoo zelf werden de gegevens buitgemaakt door hackers die met steun van een onbekende overheid handelden, maar zeker is dat nog niet.

Er zijn zaken in onder meer New York, San Diego en Illinois aangespannen. De aanklagers zouden erop uit zijn een groepsvordering (class action) in te dienen en eisen compensatie van Yahoo. In de aanklacht staat onder meer dat Yahoo er te lang over heeft gedaan om de inbreuk te bevestigen en dat het te weinig maatregelen genomen heeft om dit te voorkomen.

Deze zaken komen op een bijzonder slecht moment voor Yahoo. Op dit moment onderhandelen Verizon Communications Inc. en Yahoo over een mogelijke overname, die volgend jaar plaats moet vinden. Deze zaken zullen er vermoedelijk toe leiden dat Verizon niet meer de 4,8 miljard dollar gaat betalen die het eerst voor de overkoop over had.

Overigens stelt Yahoo zelf dat de hackers ondertussen geen toegang meer hebben tot zijn databases. Wel adviseert het iedereen zijn wachtwoorden te controleren en nieuwe aan te maken.