2min

They call me… Prophet

Normaal gesproken begint een trilogie met een -onverwachts- succesvol eerste deel, waar vervolgen op worden gemaakt. Dit is echter niet het geval bij de Crysis-serie. Velen van jullie zullen waarschijnlijk rond de release van het eerste deel in 2007 weinig gehoord hebben van dit ondertussen redelijk populaire spel. Hoe komt dit eigenlijk?


Het antwoord is niet al te moeilijk. Om Crysis, dat destijds alleen beschikbaar was op de computer, te kunnen spelen had je een beest van een computer nodig. Zelfs vandaag de dag zijn er nog zat mensen die dit spel niet normaal draaiende kunnen krijgen. Het was ook geen spel dat beroemd moest worden om zijn indrukwekkende verhaal of spectaculaire gameplay, maar om zijn geweldige gedetailleerde omgevingen. Dit is gelukt!

Mocht je deel 1 in de serie nog niet gespeeld hebben: Geen probleem, twee jaar geleden is het spel op twee spelcomputers verschenen, namelijk de PlayStation 3 en de Xbox 360. Het is zeker de moeite waard om deze game een keer te spelen als je dat nog niet gedaan hebt en op de consoles heb je de zekerheid dat de game goed zal draaien.

Pas toen deel 2 uitkwam, begon het spel wat populairder te worden. Dit komt mede doordat de reeks vanaf deze release ook op de consoles te spelen was. Wel zag dit er grafisch allemaal net wat minder uit. Dat is ook wel logisch, omdat de Cry ENGINE 3 weer menig grafische kaarten liet zweten en de consoles niet over de kracht van de beste videokaarten van die tijd beschikten.


Waar de serie begon op een tropisch eiland en de setting verplaatste naar New York, is het nu tijd om deze twee gebieden met elkaar te mengen. Je krijgt dan de vervallen stad New York die overspoeld is door planten, wilde dieren en hoog tropisch gras.

Na 24 jaar mag jij, Prophet, nog eenmaal al je kunstjes uit de kast halen om de Ceph, de buitenaardse vijand, voorgoed te verslaan. Er is alleen één klein probleem: in die 24 jaar zijn alle Nanosuits vernietigd, behalve degene die je nog steeds aan hebt. Alles hangt dus van jou af! Gelukkig kom je al gauw wat bekenden tegen die jou graag een handje helpen, of niet….

Crysis 3 testen wij op de PlayStation 3. Deze versie kost op het moment van schrijven zo’n 48 euro. De game wordt ook uitgebracht voor de Xbox 360 en de PC, waar hij respectievelijk 48 euro en 38 euro kost. De Nintendo Wii en Wii U blijven opnieuw in de kou staan, maar vooral die eerste console zou ook geen eer kunnen doen aan de grafische pracht van deze game.